Piersi z kurczaka z kurkami, porem, pomidorkami i polentą
1 pierś kurczaka
200 g kurek
kilka pomidorków koktajlowych
kawałek pora
150 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.
Kurki oczyścić i osuszyć.
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.
Por pokroić na krążki.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim mięso. Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć kurki, a następnie por.
Do kurek dodać mięso, por, podlać śmietaną i dusić do miękkości. Pod koniec dodać tymianek, sól, pieprz do smaku i pokrojone pomidorki.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.
Polenta:
0,5 szklanki mąki kukurydzianej do szybkiego przygotowania polenty
1 szklanka wody
1 łyżka oliwy
3 łyżki utartego parmezanu
W rondelku zagotować wodę, dodać sól i łyżkę oleju.
Powoli dosypywać mąkę kukurydzianą ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Mąkę gotować przez około 3 min. Na koniec dodać 2 łyżki parmezanu.
Z polenty wykroić szklanką 6 krążków. Gotową polentę wyłożyć na talerz, wyrównać , tak aby miała grubość ok. 1,5 cm.