Piersi kurczaka z fetą i orzechami
Mięso z orzechami? Tak, to jak najbardziej udane połączenie. Przekonałam się już o tym wielokrotnie, jak chociażby przy tym przepisie, tu, lub tu.
Kolejnym przepisem łączącym orzechy z mięsem jest ten na duszone piersi kurczaka nadziewane fetą i orzechami właśnie. Bardzo smaczne, choć może mało atrakcyjne wizualnie ?
Nakładając nadzienie starałam się, by nie wystawało ono zbyt mocno, a było raczej „schowane” w środku kurczaka. Potem, podczas smażenia, i tak się „odsłoniło”, co widać na ostatnich zdjęciach.
na 4 porcje:
- 2 piersi kurczaka
- 160 g sera feta
- 50 g orzechów włoskich (u mnie dodatkowo około 15-20 g posiekanych i prażonych orzechów laskowych)
- granulowany czosnek
- szczypta imbiru
- chili
- mielona papryka słodka
- około 1/2 szkl. bulionu
- sól, pieprz
Piersi kurczaka nacinamy tworząc tzw kieszeń (można naciąć z boku lub od góry + poszerzyć kieszeń na boki). Oprószamy mieloną papryką, pieprzem, szczyptą soli oraz imbiru. Odstawiamy na około 30 minut.
Orzechy grubo siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i chwilę prażymy. Odstawiamy do przestudzenia.
Fetę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy granulowany czosnek, szczyptę chili oraz orzechy. Przygotowanym nadzieniem serowo-orzechowym wypełniamy mięsne kieszonki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Następnie podlewamy całość bulionem i na niewielkim ogniu dusimy, pod przykryciem, do miękkości (około 20 minut, lub dłużej w zależności od wielkości piersi).
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami