Piersi kurczaka duszone z borowikami
Testuję nowy produkt Delimano, patelnię ceramiczną o nazwie Dry Cooker Ceramica. Więcej możecie poczytać na tej stronie.
Moje pierwsze wrażenia? Niesamowite jak z niewielką ilością tłuszczu można upiec mięsa, roladki, placuszki. Mięso nie przywiera i jest soczyste. Problemem mogą być otwory umieszczone centralnie w dnie. Przy dużej ilości składników, podczas mieszania uciekają małe drobinki sosu na płytę.
składniki:
2 piersi kurczaka
1 cebula
mrożone borowiki
4 kapelusze suszonych grzybów
sól
pieprz
1 łyżka oleju
Cebulkę drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (dałam nie całą łyżkę). Piersi kurczaka pokroić na kawałki, wrzucić do cebulki i smażyć. Namoczone kapelusze grzybów i rozmrożone borowiki pokroić w paski, dołożyć do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu. Podczas duszenia dolałam odrobinę wywaru drobiowego.