Pierś z kurczaka z lekką sałatką obiadową
Kurczak
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 3 łyżki oleju rzepakowego Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, lekko rozbić tłuczkiem i natrzeć olejem Oliwier. Następnie posypać solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej patelni.
Usmażoną pierś z kurczaka pokroić w plasterki.
Lekka sałatka obiadowa
Składniki:
- ½ sałaty lodowej
- 2 długie ogórki węże
- 1 mała czerwona cebula
- ½ kostki sera feta
- 1 łyżeczka pestek słonecznika
- 6 rzodkiewek
- 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Sałatę lodową porwać na kawałki, ułożyć na nią pokrojonego w plasterki zielonego ogórka, następnie czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i plasterki rzodkiewki. Całość posypać pokruszoną fetą.
Przygotować dressing do sałatki – połączyć olej Oliwier, ocet winny, wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszać razem z solą, cukrem i pieprzem (dokładnie do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników). Gotowym sosem polać przygotowaną sałatkę z sałaty lodowej i warzyw. Posypać pestkami słonecznika.
Na wierzch ułożyć wcześniej usmażone i pokrojone plastry piersi z kurczaka. Danie: pierś z kurczaka z lekką sałatką obiadową jest gotowe.
Czas przygotowania: 20 min.
Liczba porcji: 2