Pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami
To przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. Najlepiej przyrządzić go bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy przyrumienione pieczarki są najlepsze i pozostają jędrne. Kluczem do sukcesu jest krótkie smażenie pieczarek na dużym ogniu, mają wtedy głębszy smak, bliski grzybom leśnym.
Piersi kurczaka lekko rozbijam lub skrajam z grubości (żeby szybciej i równomiernie się przepiekły) i smażę na patelni grillowej, możecie użyć jednak i takiej zwykłej.
Żeby smak sosu był głębszy, robię go na patelni po smażeniu grzybów, cały smak zbierając śmietanką.
Pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami Składniki
- pieczarki
- pieczarki - najlepiej małe, 200 g
- czosnek - 1/2 ząbka
- olej - 1 łyżka
- rozmaryn - 1/4 łyżeczki, suszony
- sól, pieprz - do smaku
- kurczak & sos
- pierś kurczaka - 500 g (ok 2-3 sztuki w zależności od wielkości)
- śmietana - 10 g
- musztarda - Dijon, 1 łyżeczka (lub do smaku)
- musztarda - miodowa, 1 łyżeczka (lub do smaku)
- woda - 1/4 szklani
- czosnek - 1/2 ząbka
- olej - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dorzuć pieczarki wraz z rozmarynem, smaż na dość dużym ogniu, aż staną się złotobrązowe, dopraw solą i pieprzem. Przełóż je na miseczkę.
Piersi kurczaka posyp solą i pieprzem, lekko skrop oliwą (olejem) i usmaż na patelni grillowej.
Na patelnię, na której wcześniej smażyły się grzyby wlej olej i dorzuć czosnek. wlej śmietankę, oba rodzaje musztardy* oraz wodę, gotuj aż sos zgęstnieje, a smaki dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem.
Porcje kurczaka polek sosem, na wierzchu ułóż pieczarki (w razie konieczności przed samym podaniem dodatkowo je podgrzej). Całość możesz skropić dodatkowo oliwą.
*jeśli nie masz musztardy miodowej, dodaj więcej pikantnej i dopraw sos do smaku odrobiną miodu.