Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim

Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim
Zdjęcie - Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kurczaka ze śliwką w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 800 g piersi z kurczaka (4 nieduże szt.)
  • 500g ciasta francuskiego
  • 150 g suszonych śliwek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli (opcjonalnie)
Przygotowanie

Śliwki namocz we wrzątku przez 30 min., a następnie odsącz z wody. Orzechy orazz śliwki posiekaj i wymieszaj.


Piersi z kurczaka natnij dość głęboko tworząc kieszonki. Następnie oprósz je wewnątrz solą i pieprzem i wypełnij nadzieniem. Dopraw mięso solą i pieprzem z zewnątrz. Na patelni rozgrzej Kujawski 3 ziarna i obsmaż na nim krótko mięso z każdej strony. Odstaw do przestygnięcia.


Każdy kawałek mięsa owiń dokładnie porcją ciasta. Posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp gruboziarnistą solą.

Piecz w 200°C przez ok. 20 min.


Porada:

Do obsmażenia zepnij mięso wykałaczką, aby nadzienie nie wypłynęło. Wykałaczki usuń przed zawinięciem mięsa w ciasto.


Aby podkreślić charakter dania warto wybrać zdrowy olej do smażenia. Olej Kujawski 3 ziarna to innowacyjne połączenie oleju rzepakowego, lnianego i z pestek dyni, które są świetnym źródłem witaminy E i K oraz kwasów omega-3.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów