Pierś indyka duszona z suszonymi borowikami

Pierś indyka duszona z suszonymi borowikami
Zdjęcie - Pierś indyka duszona z suszonymi borowikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś indyka duszona z suszonymi borowikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg piersi z indyka
  • 40 g suszonych borowików
  • 500 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
  • butelka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • garść świeżego tymianku + kilka gałązek do dekoracji
  • 4 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie Piersi umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, posmarować olejem i włożyć do miski. Obłożyć gałązkami tymianku i wlać wino tak, aby mięso było zakryte. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.


Następnego dnia grzyby zalać dwoma szklankami wrzątku i odstawić na 20 min. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i na dużym ogniu obsmażyć filety ze wszystkich stron. Przełożyć je do garnka, wlać wywar, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok. 1,5 godz.


Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z garnka i zawinąć w folię aluminiową. Zwiększyć ogień na kuchence i odparować płyn, aż nieco się zagęści i zamieni w sos.


Mięso pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Obłożyć grzybami, polać sosem i udekorować tymiankiem.



Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com

Kategorie przepisów