Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Zdjęcie - Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • około 1 szklanki letniej wody,
  • szczypta soli.
Farsz:
  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 600 g kapusty kiszonej,
  • 2 łyżeczki miękkiego masła,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz do smaku.

Zdjęcie - Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kiedy zobaczyłam te pierożki po raz pierwszy od razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Urzekły mnie zarówno formą, jak i pomysłem na farsz, o którym przyznam się szczerze, spotkałam się po raz pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki, natomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis.

Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć na głęboką patelnię z olejem. Dolać 2-3 łyżki wody, przykryć i dusić około 15 minut, by lekko zmiękła. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodać ciepłą kapustę i masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić.
Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z placków wycinać kółka. Na połowę kółek nakładać farsz, przykrywać pozostałymi i dokładnie sklejać. Brzegi ozdabiać dowolnym wzorkiem. Pierogi wrzucać do wrzącej (osolonej) wody i gotować 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze smażoną cebulką. Świetnie smakują również odsmażane na patelni.

Zdjęcie - Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pide  - tureckie placki
2

Pide - tureckie placki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gratin z batatów
3

Gratin z batatów

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przyprawa gyros – domowa mieszanka przypraw
4

Przyprawa gyros – domowa miesz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy

Pasztet wegetariański. Z kaszy…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Saltimbocca alla romana z indyka
1

Saltimbocca alla romana z indy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa kalafiorowa z serem pleśniowym
1

Zupa kalafiorowa z serem pleśn…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym
1

Zupa krem z batatów z mlekiem…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pasta z pieczonej papryki i batata

Pasta z pieczonej papryki i ba…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sałatka z ziemniaków i soczewicy
3

Sałatka z ziemniaków i soczewi…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ziemniaki fioletowe pieczone
1

Ziemniaki fioletowe pieczone

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pieczona włoska kapusta faszerowana ziemniakami
2

Pieczona włoska kapusta faszer…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Serowe placuszki ziemniaczane
6

Serowe placuszki ziemniaczane

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka