Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym

Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym


Zdjęcie - Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto na pierogi:

500 g mąki (u mnie orkiszowa) + trochę do podsypania

1 jajo

szczypta soli

szklanka gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka)

Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę z jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Wyrabiamy 8-10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 minut i przykrywamy aby nie wyschło.

Farsz:

opakowanie sera ricotta

cebula

ząbek czosnku

3-4 kostki mrożonego siekanego szpinaku

sól i pieprz do smaku

2 łyżki tartego parmezanu

1 łyżka oliwy

Sos:

2 puszki krojonych pomidorów

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 szczypta papryczki pepperoncino

1 łyżeczka soli

2 garście szpinaku baby

bazylia

Przygotowanie

Farsz: rozmrozić szpinak i wycisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i krótko poddusić, odstawić. Następnie dodać sery i wymieszać.

Pierogi:Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Rozkładać na środek farsz i zlepić ( użyłam formy do pierogów). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżką cedzakową po dwóch minutach od wypłynięcia. Obsmażyć na złoto.

Sos: rozgrzać oliwę, dodać pocięty w plasterki czosnek. Chwilę aromatyzować oliwę, dodać pepperoncino, wlać z puszki pomidory i posolić. Dusić 20 minut. Pod koniec dodać szpinak. Przelać sos na półmisek, ułożyć pierogi i posypać bazylią.

Kategorie przepisów