Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

składniki na farsz:

40 dag mięsa wołowego

20 dag kapusty kiszonej

15 dag grzybów

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki oleju

sól, pieprz do smaku

Mięso ugotować w osolonej wodzie, przekręcić przez maszynkę. Kapustę ugotować w osobnym garnku, odcisnąć z wody i drobno poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone grzyby i lekko poddusić. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem, dodać bułkę tartą. Całość wymieszać.

składniki na ciasto:

35 dag mąki pszennej

1 żółtko

1 szczypta soli

1/2 szklanki ciepłej wody

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt kleiste, podsypać dodatkowo mąką.

Ciasto podzielić na cztery części i cienko rozwałkować. Wykrawać za pomocą kubeczka placuszki. Na każdy placuszek nakładać farsz i zlepiać.

Wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Czekać aż pierogi wypłyną na powierzchnię i wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.

Podawać z przesmażoną cebulką i skwarkami.

Kategorie przepisów