Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami
składniki na farsz:
40 dag mięsa wołowego
20 dag kapusty kiszonej
15 dag grzybów
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Mięso ugotować w osolonej wodzie, przekręcić przez maszynkę. Kapustę ugotować w osobnym garnku, odcisnąć z wody i drobno poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone grzyby i lekko poddusić. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem, dodać bułkę tartą. Całość wymieszać.
składniki na ciasto:
35 dag mąki pszennej
1 żółtko
1 szczypta soli
1/2 szklanki ciepłej wody
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt kleiste, podsypać dodatkowo mąką.
Ciasto podzielić na cztery części i cienko rozwałkować. Wykrawać za pomocą kubeczka placuszki. Na każdy placuszek nakładać farsz i zlepiać.
Wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Czekać aż pierogi wypłyną na powierzchnię i wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
Podawać z przesmażoną cebulką i skwarkami.