Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Przepyszne mięsne pierogi, może na stół wigilijny niekoniecznie się nadają, ze względu na mięso, ale na kolejne świąteczne dni, to jak najbardziej. 

Mięso z piersi kaczki i suszone śliwki naprawdę wspaniale się komponują.

A dopełnieniem jest podanie ugotowanych pierogów z rumianą cebulką oraz kapką kwaśnej śmietany.

 

Zdjęcie - Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Porcji: około 25 szt

Ciasto na pierogi według tego przepisu.

Farsz:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 2 listki laurowe
  • 1 ziele angielskie

Umieszczamy wszystkie składniki w garnku i zalewamy wodą (tylko do przykrycia składników). Gotujemy około 30 minut. Do ugotowania mięsa.

Po ugotowaniu odcinamy skórkę z filetów i mielimy mięso z dodatkiem ugotowanej 1 marchewki oraz pietruszki.

  • 6 suszonych śliwek, pokrojonych w kostkę

Do mielonego mięsa dodajemy śliwki, doprawiamy farsz solą, pieprzem. 

Z podanej porcji farszu wyszło mi około 25 sztuk.

Jeśli chodzi o dodatki to bardzo dobrze smakują z rumianą cebulką oraz kwaśną śmietaną.

Zdjęcie - Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Zdjęcie - Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Zdjęcie - Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Kategorie przepisów