Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami
Przepyszne mięsne pierogi, może na stół wigilijny niekoniecznie się nadają, ze względu na mięso, ale na kolejne świąteczne dni, to jak najbardziej.
Mięso z piersi kaczki i suszone śliwki naprawdę wspaniale się komponują.
A dopełnieniem jest podanie ugotowanych pierogów z rumianą cebulką oraz kapką kwaśnej śmietany.
Porcji: około 25 szt
Ciasto na pierogi według tego przepisu.
Farsz:
- 2 piersi z kaczki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 2 listki laurowe
- 1 ziele angielskie
Umieszczamy wszystkie składniki w garnku i zalewamy wodą (tylko do przykrycia składników). Gotujemy około 30 minut. Do ugotowania mięsa.
Po ugotowaniu odcinamy skórkę z filetów i mielimy mięso z dodatkiem ugotowanej 1 marchewki oraz pietruszki.
- 6 suszonych śliwek, pokrojonych w kostkę
Do mielonego mięsa dodajemy śliwki, doprawiamy farsz solą, pieprzem.
Z podanej porcji farszu wyszło mi około 25 sztuk.
Jeśli chodzi o dodatki to bardzo dobrze smakują z rumianą cebulką oraz kwaśną śmietaną.