Pierogi z mięsem i szpinakiem

Pierogi z mięsem i  szpinakiem

Wariacja pierożków ze szpinakiem i mięsem ;) Mniej pracochłonne, bo... większe! :) Z małą zmianą: dodałam ugotowane ziemniaki...

Pierogi z mięsem i szpinakiem

* pół kilograma mąki pszennej (wrocławskiej, tortowej, do pierogów...)
* 200 ml wody (lekko ciepłej)* opakowanie mrożonego, siekanego szpinaku* około 0,5 kg łopatki lub karkówki* ok. 0,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
* 1 cebula* olej do smażenia* sól, pieprz

Robimy nadzienie. Mięso opłukujemy, kroimy na części i gotujemy do miękkości w wywarze (woda+kostka rosołowa lub wywar warzywny). Kiedy ostygnie - mielimy.  Mielimy także ugotowane i ostudzone ziemniaki. Cebulę obieramy i szklimy na patelni, dodajemy mrożony szpinak i dusimy, aż szpinak będzie miękki. Dodajemy go do mięsa, solimy i pieprzymy do smaku, dobrze mieszamy.

Zagniatamy ciasto: przesiewamy mąkę na blat i powoli dodajemy ciepłą wodę, systematycznie zagniatając ciasto. Ciepła woda sprawia, że będzie ono bardziej rozciągliwe. Gotowe ciasto nie może przywierać nam do rąk - musimy je  także "wyczuć", żeby nie było za twarde. Dla początkujących: powinno mieć konsystencję rozrobionej plasteliny.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, a następnie szklanką wykrawamy kółka. Nadzienie układamy na każde kółko i zlepiamy pierogi.

W dużym garnku gotujemy wodę z czubatą łyżeczką soli. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkanaście pierogów (to zależy od wielkości garnka), mieszamy, aby nie przykleiły się do dna i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Gotujemy je jeszcze 5 minut i wyławiamy. Oczywiście podajemy ciepłe, najlepiej z podsmażoną cebulką.

Zdjęcie - Pierogi z mięsem i  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z mięsem i  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów