Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Zdjęcie - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 55
  • Czas przygotowania: 40 minuty
  • Czas gotowania: 15minuty

Jedne z moich ulubionych pierogów.  Przepis dostałam niedawno od znajomej i nie spodziewałam się fajerwerków jednak mocno mnie zaskoczyły. Do farszu używam karkówki, ale myślę, że może to być też świetny sposób na zużycie mięsa gotowanego w rosole jeśli takie Wam zostaje. Przepis na ciasto każdy ma swoje ulubione, ja zostawiam swój 🙂

Składniki Instrukcje

Karkówkę ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować na sypko. Cebulę i czosnek podsmażyć na sporej ilości oleju. Wszystko wg uznania i osobistych preferencji.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, następnie stopniowo wlewać wodę, zagarniając mąkę. Dodać miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 min, aby odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz.

Ugotowane i wystudzone mięso przepuścić przez maszynkę razem z usmażoną cebulą. Dodać ugotowaną kaszę, sól oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masa mięsna powinna być zwarta  i miękka.

Ciasto podzielić na trzy  części. Rozwałkować cienko, podsypując stolnicę mąką od czasu do czasu. Szklanką wycinać krążki. Na każdy  nakładać farsz łyżeczką i dokładnie sklejać brzegi, zrobić falbankę.

W dużym garnku zagotować odpowiednią ilość wody. Na osolony wrzątek wrzucać pierogi, gotować kilka minut każdą porcję. Wyjmować pierogi za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z usmażoną na złoto  (słoniną) i cebulką.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Talarki ziemniaczane z piekarnika
1

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto na białkach – babka waniliowa
1

Ciasto na białkach – babka wan…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lemoniada z rabarbarem

Lemoniada z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Szybkie ciasto jogurtowo-cytry…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Dobry chleb z suszonymi pomidorami
1

Dobry chleb z suszonymi pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb owsiankowy na zakwasie
1

Chleb owsiankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babeczki z kawałkami czekolady
1

Babeczki z kawałkami czekolady

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bagietki
1

Bagietki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cynamonki
2

Cynamonki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście