Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
- Wynik: 55
- Czas przygotowania: 40 minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Jedne z moich ulubionych pierogów. Przepis dostałam niedawno od znajomej i nie spodziewałam się fajerwerków jednak mocno mnie zaskoczyły. Do farszu używam karkówki, ale myślę, że może to być też świetny sposób na zużycie mięsa gotowanego w rosole jeśli takie Wam zostaje. Przepis na ciasto każdy ma swoje ulubione, ja zostawiam swój ?
Składniki- Przepis na ciasto:
- mąka - 1 kg
- ciepła woda - ok. 250 ml
- sól - 1/2 łyżeczki
- masło - 2 łyżki
- Przepis na farsz:
- karkówka - 1 kg
- kasza jęczmienna - 1 szklanka
- cebula - 3 szt.
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- czosnek - 2-3 ząbki
- Do podania:
- słonina - 100 g
- cebula - 1 szt.
Karkówkę ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować na sypko. Cebulę i czosnek podsmażyć na sporej ilości oleju. Wszystko wg uznania i osobistych preferencji.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, następnie stopniowo wlewać wodę, zagarniając mąkę. Dodać miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 min, aby odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz.
Ugotowane i wystudzone mięso przepuścić przez maszynkę razem z usmażoną cebulą. Dodać ugotowaną kaszę, sól oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masa mięsna powinna być zwarta i miękka.
Ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować cienko, podsypując stolnicę mąką od czasu do czasu. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nakładać farsz łyżeczką i dokładnie sklejać brzegi, zrobić falbankę.
W dużym garnku zagotować odpowiednią ilość wody. Na osolony wrzątek wrzucać pierogi, gotować kilka minut każdą porcję. Wyjmować pierogi za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z usmażoną na złoto (słoniną) i cebulką.
Smacznego:)