Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
Zdjęcie - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 55
  • Czas przygotowania: 40 minuty
  • Czas gotowania: 15minuty

Jedne z moich ulubionych pierogów.  Przepis dostałam niedawno od znajomej i nie spodziewałam się fajerwerków jednak mocno mnie zaskoczyły. Do farszu używam karkówki, ale myślę, że może to być też świetny sposób na zużycie mięsa gotowanego w rosole jeśli takie Wam zostaje. Przepis na ciasto każdy ma swoje ulubione, ja zostawiam swój ?

Składniki Instrukcje

Karkówkę ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować na sypko. Cebulę i czosnek podsmażyć na sporej ilości oleju. Wszystko wg uznania i osobistych preferencji.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, następnie stopniowo wlewać wodę, zagarniając mąkę. Dodać miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 min, aby odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz.

Ugotowane i wystudzone mięso przepuścić przez maszynkę razem z usmażoną cebulą. Dodać ugotowaną kaszę, sól oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masa mięsna powinna być zwarta  i miękka.

Ciasto podzielić na trzy  części. Rozwałkować cienko, podsypując stolnicę mąką od czasu do czasu. Szklanką wycinać krążki. Na każdy  nakładać farsz łyżeczką i dokładnie sklejać brzegi, zrobić falbankę.

W dużym garnku zagotować odpowiednią ilość wody. Na osolony wrzątek wrzucać pierogi, gotować kilka minut każdą porcję. Wyjmować pierogi za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z usmażoną na złoto  (słoniną) i cebulką.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów