Pierogi z makiem w sosie pomarańczowym
Dzisiejsze danie jest alternatywą dla klusków z makiem w związku z tym nie brzmiało dla mnie zbyt atrakcyjnie. Kluski z makiem jadłam raz w życiu, smakowały okropnie i pewnie dlatego długo po nie jeszcze nie sięgnę. Pierogi, jak i większość jedzenia, wolę w wersji wytrawnej więc i czyjś zachwyt nad tymi z makiem też nie był dla mnie wiarygodny. Jednak gdy w myślach dołożyłam do nich sos maślano-pomarańczowy, podobny do tego jak przy naleśnikach Suzette, moje kubki smakowałe oszalały. Przez cały dzień nie mogłam się na niczym skupić, myślałam tylko o tych pierogach. Przy okazji pieczenia tych drożdżówek, odłożyłam sobie trochę maku, tak tylko na spróbowanie. Ulepiłam dosłownie 10 pierogów z makowym farszem, i już po chwili żałowałam, że tylko tyle bo moim zachwytom nie było końca. Same pierogi są bardzo dobre i mówię to ja umiarkowana wielbicielka słodkiego jedzenia ale w zestawieniu z boskim sosem maślano-pomarańczowym pierogi są nieziemskie. To było genialne połączenie i zachęcam wszystkich do jego wypróbowania.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- 1 jajko roztrzepane
- około 200 ml ciepłej wody
- ok. 300 g masy makowej
- skórka pomarańczowa
Masę makową wymieszać, dodać do nie pokrojoną skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Ciasto odkrawać po kawałku i rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce makowego nadzienia i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną.
Składniki na sos maslano-pomarańczowy:
- 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka z pomarańczy