Pierogi z lubczykiem. Cały smak w prostocie.
Musiałam w końcu przygotować takie pierogi. Bo ubóstwiam lubczyk i postanowiłam dodać go do ciasta oraz do farszu.
Tym razem proporcja sera do ziemniaków została również zaburzona, bo zazwyczaj daję 50:50, a tutaj sera jest 60:40.
Podstawowy przepis na tradycyjne ruskie pierogi według przepisu z 1920 roku możesz znaleźć tutaj.
Fantastyczne też są w smaku pierogi z kaczki.
Z tej porcji wyjdzie Ci około 40 pierogów
Składniki:
Farsz:
300 g ziemniaków
400 g sera twarogowego tłustego
2 cebule, obrane, poszatkowane
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
garść świeżego lubczyku, drobno poszatkowanego
Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 i gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulkę podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem cukru. Doprawiamy ją solą, pieprzem.
Do większej miski wkładamy ugotowane ziemniaki, dodajemy twaróg, lubczyk oraz cebulkę. Ugniatamy, próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ciasto na pierogi:
400g mąki pszennej
około 300 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
garść świeżego lubczyku
1 łyżka soli
Zacznij od przesiania mąki, dodaj sól, lubczyk olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Ciasto powinno być dość luźne i miękkie. Dlatego lepiej dodać wody za dużo, niż za mało. Ciasto powinno się wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na jakieś pół godziny.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Wykrój szklanką krążki i nałóż farsz łyżką. Zlep i gotuj po kilka pierogów w osolonej wodzie.
Ja przygotowuje ciasto na pierogi mikserem z końcówką haka (jak na ciasto drożdżowe). Jest to o wiele wygodniejsze.