Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami

Zdjęcie - Pierogi z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
U nas po deszczach nastąpił wysyp grzybów. Nie muszę mówić, że przez to jestem szczęśliwa;-) Grzyby to taki mój mały bzik. Uwielbiam je zbierać, czyścić i przygotowywać. Marzyły mi się pierogi z samym nadzieniem kurkowym. Jak miałam kurek wystarczającą ilość to takie zrobiłam :-) Były pyszne. Polecam!
Zdjęcie - Pierogi z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: na ciasto:

  • mąka, około 0,5 kg,
  • 1 duży kefir,
  • szczypta soli,

farsz:

  • 50-70 dkg kurek,
  • 3 szalotki,
  • 1 łyżka masła,
  • chlust oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz,

masło kurkowe do polania:

  • masło,
  • garstka malutkich kurek,
  • sól,

+ pęczek natki pietruszki. Przygotowanie:
Kurki oczyścić. Odłożyć miseczkę malutkich grzybków w całości. Resztę drobno pokroić. Posiekać w kosteczkę szalotki. Na maśle i oleju podsmażyć cebulki do zeszklenia, lekko osolić. Dodać posiekane kurki. Po odparowaniu wody z grzybów smażyć jeszcze chwilę. Doprawić przyprawami. Odstawić do ostudzenia.
Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, około 2-3minut. Na maśle podsmażyć malutkie kurki. Doprawić. Ugotowane pierogi polać masłem kurkowym i posypać posiekaną natką pietruszki. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Zdjęcie - Pierogi z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów