Pierogi z kurkami i pietruszkowym masłem
Pierogi z kurkami to super pierogowy rarytas, idealne pierogi na lato. Wyjątkowo niekłpotliwe i proste do przygotowania. Umyte kurki (jak szybko i sprawnie oczyścić kurki czytaj tutaj ) posiekać, podsmażyć kilka minut z cebulką i farsz gotowy. Mój farsz składa się z samych grzybków, ponieważ nie chciałam zagłuszyć delikatnego, wykwintnego smaku kurek. Ciasto polecam z tego przepisu. Dzisiejsze pierogowe ciasto przygotowane w ramach eksperymentu na bazie maślanki nie do końca mnie przekonało. Zachęcona przepisami i zachwytami w necie zrobiłam je na próbę. Co prawda surowe ciasto rzeczywiście było bardzo plastyczne i łatwe do współpracy, natomiest pierogi już nie tak delikatne jak z ciasta przygotowanego na samej wodzie. Być może połączenie mąki orkiszowej z maślanka się nie sprawdziło. Pozostanę przy tradycyjnym przepisie na ciasto pierogowe. Pierogi jednak bardzo polecam, bo są przepyszne.
Składniki na maślankowe ciasto pierogowe ( około 30 sztuk):
czubata szklanka mąki orkiszowej jasnej
mniej niż 1/2 szklanki maślanki
szczypta soli
Składniki na farsz kurkowy:
około 250 g kurek
1 cebula
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz
Masło pietruszkowe:
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki masła
Wykonanie:
- kurki umyć, następnie osuszyć. Drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić cebulę, dodać kurki i podsmażyć kilka minut do odparowania wody. Na końcu posolić, oprószyć pieprzem i odstawić do przestudzenia
- mąkę orkiszową wymieszać w misce z maślanką przy pomocy widelca. Gdy mąka połączy się z maślanką wyłożyć ciasto na blat i gdyby nadal się kleiło podsypać mąką i ręczne zagnieść plastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, by odpoczęło
- rozwałkować 2 cienkie placki. Wykrawać szklanką lub foremką krążki, nakładać po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Odkładać na ściereczkę
- w międzyczasie zagotować garnek z osolona wodą. Pierogi gotować w 2 partiach. Wrzucać na wrzątek i po wypłynięciu gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową
- w małym rodelku roztopić masło, podgrzać, aż się spieni. Dodać posiekną pietruszkę
- wyłowione pierogi natychmiast serwować z masełkiem pietruszkowym