Pierogi z kaszą jęczmienną i orzechowym sosem
Jak pierwsza gwiazdka na niebie, tak i zapachy unoszące się w kuchni zwiastują Święta. W piekarniku złoci się makowiec, srebrzyste od lukru pierniki ustawione na blacie prężą się dumnie. We wrzącym garnku tańczą uszka, łazanki i pierogi. Pani domu podśpiewuje kolędy i rozsiewa mąkę na stolnicy, dosypuje aromatyczny cynamon, goździki, dolewa miód i jaja i za chwilę powstaną bajkowe gwiazdki, serduszka i choineczki. A my dziś przygotowujemy pierogi ;)
Składniki na ok 4-6 porcji Czas przygotowania: 60 min
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wrzątku
szczypta soli
Nadzienie
1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
150 g twarogu
200 g szynki długo-dojrzewającej
1 cebula
1 jajko
sól,
pieprz
2 łyżki klarowanego masła
Sos orzechowy
150 g orzechów włoskich
400 ml śmietany 30%
2 łyżki świeżo startego parmezanu
opcjonalnie szpinak baby do dekoracji
Przygotowanie:
1. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą następnie gotujemy w osolonym wrzątku w proporcjach 1;4, po ok 15 min odcedzamy, ziarenka powinny stawiać lekki opór 2. Ciasto - mąkę mieszamy z solą, następnie łączymy z wrzątkiem, zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie, przykrywamy ciepłą miską i odstawiamy na ok 30 min 3. Cebule siekamy w kosteczkę, podsmażamy na sklarowanym maśle, kiedy się zeszkli łączymy z kaszą, posiekaną szynką, jajkiem i rozgniecionym twarogiem, całość doprawiamy pieprzem i odrobiną soli 4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na środek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dobrze brzegi ciasta, odkładamy na podsypaną mąka blachę i przykrywamy ściereczką, inaczej pierogi wyschną 5. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię 6. Sos - śmietankę podgrzewamy w rondelku, orzechy miażdżymy w moździerzu i dodajemy do gotującej się śmietanki, zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan, doprawiamy pieprzem 7. Pierogi podajemy z sosem, dekorujemy połówkami orzechów i listkami szpinaku baby Pierogi w sam raz na zimowe zmarzliny!