Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem
Ciasto na pierogi:
2 szklanki maki pszennej
1 łyżka soli
ok. 200 ml gorącej wody
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę, wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto przykryć i odstawić aby odpoczęło.
Farsz:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
100-150 g białego tłustego sera
sól, pieprz
0,5 małej łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka kminku w całości
1 łyżka masła
Biały ser dokładnie wymieszać z kaszą jaglaną.
Masę do smaku doprawić solą, pieprzem i zmielonym kminkiem.
Ciasto partiami rozwałkować cienko, wykroić krążki.
Na krążkach ciasta nakładać farsz z sera i kaszy.
Pierogi zalepić i ugotować w osolonej wodzie.
Na suchej rozgrzanej patelni zrumienić nasiona kminku, dodać do nich masło.
Pierogi na talerzu polać masłem z kminkiem i posypać świeżo zmielonym pieprzem.