Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi na cztery pory roku – lato! Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna odsłona naszej wspólnej akcji MMMAK-owej. Wiem, że powinnam dać inne pierogi, bo te mają z latem tylko tyle wspólnego, że latem były robione;-) Dziewczyny wybaczcie, nie miałam siły na inne, a te były w planie, bo kaszy z obiadu nadmiar zostało . Bardzo polecam, nawet dla tych co na co dzień kaszy gryczanej nie jadają (czytaj ja;-)).

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
na ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 duży kefir,
  • szczypta soli,

na farsz:

  • kasza gryczana ugotowana,
  • 1 cebula,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • sól i pieprz,
  • olej do podsmażenia cebuli,

+ cebula na okrasę.


Przygotowanie:

Cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć na oleju. Połączyć wszystkie składniki farszu (kaszy powinno być 3 części i 1 część twarogu). Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Podawać polane podsmażoną cebulką.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



I tradycyjnie zapraszam na pierogi letnie do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili:-)!






 

Kategorie przepisów