Pierogi z fasolą i kurkami
przepis:
100 g kurek
1 szalotka
1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś
sól, pieprz
tymianek
masło klarowane
Kurki opłukać.
Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym maśle.
Dodać kurki i dusić je ok. 10 min.
Pod koniec dodać sól, pieprz i listki tymianku.
Kurki pokroić dość drobno.
Fasolę rozdrobnić blenderem na gładką masę.
Do masy z fasoli dodać pokrojone kurki.
Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mąki pszennej, gorącej wody i soli zarobić ciasto na pierogi. Odstawić je aby odpoczęło.
Ciasto wałkować partiami, wykrawać z niego krążki, nadziewać je masą i dokładnie zalepiać.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Gotowe, na talerzu polać masłem klarowanym przesmażonym z listkami tymianku.