Pierogi z farszem z dorsza i łososia
Pierogi z rybą? Też podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość.
Farsz na pierożki przygotowałam z dorsza z dodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom. Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby. To już następnym razem! Sama jestem ciekawa, która wersja będzie smaczniejsza?
Dzisiejsze są wyśmienite!
Składniki na farsz:
2 filety z dorsza ze skórą
około 200 g filetu z łososia
1 jajko
1 cebulka
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
sok z cytryny
bulion
Składniki na ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
solidna szczypta soli
Składniki na dip chrzanowy:
200 g jogurtu greckiego
1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
- rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem
- bulion zrobiłam samodzielnie, ponieważ później posłużył mi do przygotowania zupy (przepis w następnym poście). W szerokim, niskim rondlu zagotuj 1 l wody z marchewką, pietuszką, kawałkiem selera, pora i gałązki lubczyku. Dorzuć 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj około 30 minut. Dołóż kawałki ryby tak, by były zanurzone w bulionie, przykryj pokrywką i gotuj około 5 minut. Gdy ryba zbieleje delikatnie wyciągnij i rozłóż na talerzu, by wystygła
- w międzyczasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, solą i olejem tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut
- jogurt wymieszaj z resztą składników podanych w przepisie i wstaw do lodówki
- z ostudzonej ryby ściągnij skórę i posiekaj drobno lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i posiekaną, przysmażoną cebulką. Dopraw solą i pieprzem
- cienko rozwałkuj ciasto, wykrawaj pierścieniem metalowym lub szklanką krążki i napełniaj przygotowanym farszem. Dokładnie zlepiaj brzegi i odkładaj pierogi na ściereczke kuchenną
- gotuj w osolonym wrzątku, licząc po kilka minut od wypłynięcia pierogów nad powierzchnię wody
- podawaj z przygotowanym dipem chrzanowym