Pierogi z dynią i biała fasolą na ostro - najlepsze!
I kolejny dyniowy przepis ( wiem wiem , jest tu ich już sporo , no bo przecież możecie zobaczyć fantastyczne ciasto dyniowe , kluseczki, kopytka , naleśniki , placuszki i zupę … ).
Ale takich pierogów jeszcze nie ma!
Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi fantastycznym farszem z dyni oraz białej fasoli.
Do tego cebulka, aromatyczny czosnek i świeżo posiekana natka pietruszki oraz moje ukochane chili – takie połączenie sprawia, że pierogi nie tylko świetnie smakują, ale też rewelacyjnie pachną!
Są idealnym pomysłem na sycący, jesienny obiad.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
CIASTO:
* mąka pszenna – 1 szkl
* małe jajko – 1 szt
* masło – 1 płaska łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – ok. 0,5 szkl
FARSZ:
* dynia – 200 g
* ugotowana, biała fasola – 150 g
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* świeża chili – 1 szt
* natka pietruszki – 1 pęczek
* sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku
DODATKOWO:
* oliwa + cebula
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
FARSZ:
Rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz chili, przesmażamy, wrzucamy posiekany czosnek.
Dodajemy pokrojoną dynię,odrobinę soli oraz gałki muszkatołowej i dusimy do miękkości podlewając odrobiną wody.
Do miękkiej dyni wrzucamy ugotowaną fasolę, miksujemy na gładko, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki.
CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz masło, a następnie podlewamy wodą zagniatając gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi.
CAŁOŚĆ:
Na ciasto nakładamy porcję farszu, sklejamy pierogi, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy okraszone cebulką.
Smacznego!