Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami

Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami
Zdjęcie - Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • 2 żółtka
na farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie kleista masa. Po przestygnięciu dodajemy do niej żółtka i mąkę. Mąki ma być tyle, by ciasto było sprężyste, ale nie klejące.


Z ciasta odrywamy małe kawałki, wałkujemy i za pomocą np. szklanki wykrawamy kola. Napełniamy je farszem i sklejamy brzegi.


Ciasta nie można wałkować zbyt cienko, bo nie będzie się dobrze zlepiać na brzegach.


Soczewicę zalewamy wodą - około 2 cm nad jej powierzchnią, doprawiamy solą i gotujemy, aż będzie miękka. Jeśli w czasie gotowania płyn się nie wchłonął do końca, soczewicę należy dokładnie odsączyć.


Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, a gdy odparuje z nich cała wilgoć - dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Mieszamy grzyby z soczewicą. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.


Gotowym farszem napełniamy ciasto formując pierogi.

Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z podsmażoną cebulką.



Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Kategorie przepisów