Pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi ruskie znają wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogów budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji jak można by sądzić, a wywodzi się z Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi.
Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach.
Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna ucztę pierogową!

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki (około 24 pierogi):
około 600 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
2 lyżki oleju
sól, pieprz
2 arkusze ciasta francuskiego
dodatkowo:
1 żółtko+2 łyżki mleka

Wykonanie:

    Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • ciasto francuskie wyjąć z lodówki i razem z papierem rozłożyć na stolnicy. Lekko rozwałkować. Wykrawać foremką lub najlepiej metalowym pierścieniem koła o średnicy 8,5-9 cm. Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca
  • uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka
  • piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z czerwonym, czystym barszczykiemi (przepis tutaj) sosem żurawinowym (z tego przepisu)

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki z twarożkiem
1

Rogaliki z twarożkiem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Bakłażany baby z serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem. Jestem na tarasie!

Bakłażany baby z serem Manouri…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Sernik na zimno z truskawkami i nutellowym spodem

Sernik na zimno z truskawkami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Cykoria zapiekana

Cykoria zapiekana

figmara figmara
figowe smaki

Twarogowe knedle z truskawkami (bez ziemniaków)
1

Twarogowe knedle z truskawkami…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ruskie w kremie groszkowym

Pierogi ruskie w kremie groszk…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców
3

Pierogi gyoza z pieczoną kaczk…

food² food²
Food Square

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Pieczone pierogi z kaczką i ka…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi z mięsem z rosołu
3

Pierogi z mięsem z rosołu

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pierogi parzone na kapuście

Pierogi parzone na kapuście

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną
1

Pierogi gryczane z kapustą, gr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki