Pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi ruskie znają wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogów budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji jak można by sądzić, a wywodzi się z Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi.
Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach.
Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna ucztę pierogową!

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki (około 24 pierogi):
około 600 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
2 lyżki oleju
sól, pieprz
2 arkusze ciasta francuskiego
dodatkowo:
1 żółtko+2 łyżki mleka

Wykonanie:

    Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • ciasto francuskie wyjąć z lodówki i razem z papierem rozłożyć na stolnicy. Lekko rozwałkować. Wykrawać foremką lub najlepiej metalowym pierścieniem koła o średnicy 8,5-9 cm. Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca
  • uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka
  • piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z czerwonym, czystym barszczykiemi (przepis tutaj) sosem żurawinowym (z tego przepisu)

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Świąteczne ciasteczka cynamonowe
1

Świąteczne ciasteczka cynamono…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasteczka ryżowo-kokosowe

Ciasteczka ryżowo-kokosowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym

Zupa pieczarkowa z serem pleśn…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Cukinie nadziewane mięsem
1

Cukinie nadziewane mięsem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi

Muffiny piernikowe z powidłami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Węgierska zupa z mięsem i grzybami
1

Węgierska zupa z mięsem i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Lion bez pieczenia
3

Ciasto Lion bez pieczenia

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Sałatka z ciecierzycą i serkiem wiejskim
1

Sałatka z ciecierzycą i serkie…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Chlebek z łososiem wędzonym
1

Chlebek z łososiem wędzonym

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym
1

Piernikowe muffinki z kremem c…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Paluchy drożdżowe z twarogiem i czekoladą
3

Paluchy drożdżowe z twarogiem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Oponki serowe z dynią
1

Oponki serowe z dynią

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia