Pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi ruskie znają wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogów budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji jak można by sądzić, a wywodzi się z Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi.
Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach.
Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna ucztę pierogową!

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki (około 24 pierogi):
około 600 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
2 lyżki oleju
sól, pieprz
2 arkusze ciasta francuskiego
dodatkowo:
1 żółtko+2 łyżki mleka

Wykonanie:

    Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • ciasto francuskie wyjąć z lodówki i razem z papierem rozłożyć na stolnicy. Lekko rozwałkować. Wykrawać foremką lub najlepiej metalowym pierścieniem koła o średnicy 8,5-9 cm. Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca
  • uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka
  • piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z czerwonym, czystym barszczykiemi (przepis tutaj) sosem żurawinowym (z tego przepisu)

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki zapiekane  z gorgonzolą

Ziemniaki zapiekane z gorgonz…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Zapiekana z ziemniaków i pora
1

Zapiekana z ziemniaków i pora

figmara figmara
figowe smaki

Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem
1

Kopytka z ziołami, nutą pomara…

Beti Beti
kruche babeczki

Tajskie kotlety z tuńczyka i batatów

Tajskie kotlety z tuńczyka i b…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z ziemniaków i ciecierzycy z bazyliowym pesto

Sałatka z ziemniaków i ciecier…

figmara figmara
figowe smaki

Kopytka - pomysł na tani obiad
1

Kopytka - pomysł na tani obiad

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Placek po zbójnicku z sosem grzybowym

Placek po zbójnicku z sosem gr…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa  z rukoli i ziemniaków z fasolą Jaś

Zupa z rukoli i ziemniaków z…

figmara figmara
figowe smaki

Kartoflanka z kurkami i boczkiem
2

Kartoflanka z kurkami i boczki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem

Pieczone ziemniaczki z czosnki…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Pieczone ziemniaki z ogniska z serem i kiszona kapustą

Pieczone ziemniaki z ogniska z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa z dynią, kalafiorem, ziemniakiem i kurkumą
3

Zupa z dynią, kalafiorem, ziem…

Beti Beti
kruche babeczki