Pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi ruskie znają wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogów budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji jak można by sądzić, a wywodzi się z Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi.
Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach.
Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna ucztę pierogową!

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki (około 24 pierogi):
około 600 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
2 lyżki oleju
sól, pieprz
2 arkusze ciasta francuskiego
dodatkowo:
1 żółtko+2 łyżki mleka

Wykonanie:

    Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • ciasto francuskie wyjąć z lodówki i razem z papierem rozłożyć na stolnicy. Lekko rozwałkować. Wykrawać foremką lub najlepiej metalowym pierścieniem koła o średnicy 8,5-9 cm. Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca
  • uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka
  • piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z czerwonym, czystym barszczykiemi (przepis tutaj) sosem żurawinowym (z tego przepisu)

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik z ananasem
2

Sernik z ananasem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Omlet Caprese
1

Omlet Caprese

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Placuszki pełnoziarniste z ricottą i jabłkiem
1

Placuszki pełnoziarniste z ric…

Beti Beti
kruche babeczki

Ogórki z orzechowym twarożkiem
1

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Naleśniki z serkiem i śliwkami

Naleśniki z serkiem i śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Sernik japoński
2

Sernik japoński

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Polvo à lagareiro - pieczona ośmiornica po portugalsku

Polvo à lagareiro - pieczona o…

food² food²
Food Square

Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza

Pastéis de Bacalhau - portugal…

food² food²
Food Square

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chipsy z batata z awokado
1

Chipsy z batata z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placki ziemniaczane z cukinią
2

Placki ziemniaczane z cukinią

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Orkiszowe knedle ze śliwkami

Orkiszowe knedle ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit