Pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi ruskie znają wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogów budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji jak można by sądzić, a wywodzi się z Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi.
Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach.
Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna ucztę pierogową!

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki (około 24 pierogi):
około 600 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
2 lyżki oleju
sól, pieprz
2 arkusze ciasta francuskiego
dodatkowo:
1 żółtko+2 łyżki mleka

Wykonanie:

    Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • ciasto francuskie wyjąć z lodówki i razem z papierem rozłożyć na stolnicy. Lekko rozwałkować. Wykrawać foremką lub najlepiej metalowym pierścieniem koła o średnicy 8,5-9 cm. Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca
  • uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka
  • piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z czerwonym, czystym barszczykiemi (przepis tutaj) sosem żurawinowym (z tego przepisu)

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej

Chrupiące placki z batatów i s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z winogronami i mozzarellą

Sałatka z winogronami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sałatka z pora i krewetek

Sałatka z pora i krewetek

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym
2

Sałatka z brukselką, parmezane…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki