Pierogi ruskie z ciasta francuskiego
Pierogi ruskie znają wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogów budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji jak można by sądzić, a wywodzi się z Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi.
Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach.
Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna ucztę pierogową!
Składniki (około 24 pierogi):
około 600 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
2 lyżki oleju
sól, pieprz
2 arkusze ciasta francuskiego
dodatkowo:
1 żółtko+2 łyżki mleka
Wykonanie:
- obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
- ciasto francuskie wyjąć z lodówki i razem z papierem rozłożyć na stolnicy. Lekko rozwałkować. Wykrawać foremką lub najlepiej metalowym pierścieniem koła o średnicy 8,5-9 cm. Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca
- uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka
- piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
- podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z czerwonym, czystym barszczykiemi (przepis tutaj) sosem żurawinowym (z tego przepisu)
SMACZNEGO !