Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną
Choć powszechnie wiadomo, że kasza ma w sobie dużo dobrego to jednak nie każdy jest jej miłośnikiem... Może warto się przełamać i spróbować jej w innym wydaniu? hmm.. a patrząc z innej perspektywy - może raczej pierogi w innej wersji :)
Składniki:
Ciasto pierogowe:
Przygotowanie:
Farsz: Kaszę zalej wodą, dodaj sól i gotuj ok 15 min. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie, dodaj do nichch ser biały, następnie rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju i również dodaj do farszu. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj mąkę pełnoziarnistą, olej i mieszając łyżką stopniowo wlewaj wodę. Wymieszane składniki przełóż na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć ciasto, następnie zawiń filią i odstaw do miski na ok 30 min.
Porcję ciasta rozwałkuj na stolnicy, szklanką wykrawaj małe placuszki, nałóż porcję farszu i sklej w pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
Składniki:
Ciasto pierogowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- cebula
- 2 ziemniaki
- 250 g twarogu
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz: Kaszę zalej wodą, dodaj sól i gotuj ok 15 min. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie, dodaj do nichch ser biały, następnie rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju i również dodaj do farszu. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj mąkę pełnoziarnistą, olej i mieszając łyżką stopniowo wlewaj wodę. Wymieszane składniki przełóż na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć ciasto, następnie zawiń filią i odstaw do miski na ok 30 min.
Porcję ciasta rozwałkuj na stolnicy, szklanką wykrawaj małe placuszki, nałóż porcję farszu i sklej w pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.