Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną

Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną
Choć powszechnie wiadomo, że kasza ma w sobie dużo dobrego to jednak nie każdy jest jej miłośnikiem... Może warto się przełamać i spróbować jej w innym wydaniu? hmm.. a patrząc z innej perspektywy - może raczej pierogi w innej wersji :)

Zdjęcie - Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto pierogowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
Farsz z kaszy gryczanej:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:


Farsz: Kaszę zalej wodą, dodaj sól i gotuj ok 15 min. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie, dodaj do nichch ser biały, następnie rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju i również dodaj do farszu. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj mąkę pełnoziarnistą, olej i mieszając łyżką stopniowo wlewaj wodę. Wymieszane składniki przełóż na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć ciasto, następnie zawiń filią i odstaw do miski na ok 30 min.
Porcję ciasta rozwałkuj na stolnicy, szklanką wykrawaj małe placuszki, nałóż porcję farszu i sklej w pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.

Kategorie przepisów