Piernikowe Bûche de Noël z powidłami śliwkowymi
Bûche de Noël to tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto wypiekane na Święta we Francji. Chociaż swoją popularnością zdobyło także inne kraje. Przygotowuje się w całej Frankofonii, w tym we francuskojęzycznej prowincji Kanady — Quebecu. Tradycję tego ciasta przejęli także Anglosasi, gdzie figuruje ono pod nazwą Yule Log i Skandynawowie — w Szwecji nazywa je się Julstubbe. Idea tego wypieku jest prosta — ma ono przypominać polano drewna, którym dawniej palono w kominku w świąteczny wieczór 25. grudnia. Ten pogański zwyczaj miał na celu odstręczać złe duchy w dzień przesilenia zimowego, który jest najkrótszym dniem w roku. Pilnowano, aby polano paliło się przez całą noc, dzięki czemu dom był omijany przez nieczyste siły. Tradycja ta nieco wymarła po pojawieniu się pierwszych pieców na przełomie XIX i XX wieku, które mogły z powodzeniem ogrzewać cały dom, a prawdziwy kawałek drewna zastąpiono wyjątkowym ciastem.
Bûche de Noël czy też Yule Log, przygotowuje się zwykle z ciasta biszkoptowego, które zawija się w roladę, a następnie dekoruje ganachem tak, aby przypominało ono korę drzewa. Istnieją jednak różne wariacje tego wypieku, np. rolada bezowa czy lodowa. Najczęściej na stołach gości ciasto czekoladowe wypełnione kremem kawowym, waniliowym czy orzechowym. Ja w swoim przepisie na to świąteczne polano postanowiłem połączyć trochę polskie tradycje kulinarne i przygotować piernikowe Bûche de Noël z powidłami śliwkowymi. Do ciasta biszkoptowego dodałem miodu oraz korzennych przypraw, a samą roladę nadziałem cynamonowym kremem. Aby nadać jeszcze więcej bożonarodzeniowego klimatu, polano ozdobiłem rozmarynem imitującym świerk, żurawiną i ciasteczkami przypominającymi grzybki. Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne polskie świąteczne wypieki, to myślę, że Bûche de Noël będzie strzałem w 10! 🙂
Piernikowe Bûche de Noël z powidłami śliwkowymi
Ilość porcji: 10-12
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Składniki na piernikowe Bûche de Noël z powidłami śliwkowymi:
Rolada biszkoptowa:
- 4 duże jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru
- 50 g miodu
- 100 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 15 g kakao
- 10 g przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem cynamonowy:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g powideł śliwkowych
Ganache czekoladowy:
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
- kilka ciasteczek grzybków
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka owoców żurawiny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Jak przygotować piernikowe Bûche de Noël z powidłami śliwkowymi?
Rolada biszkoptowa
- Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypuj cukier, nie przerywając ubijania. Gdy uzyskasz lśniącą pianę, dodawaj po jednym żółtku i nadal miksuj. Na koniec dodaj miód i zmiksuj krótko ponownie. Obie mąki, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika przesiej do osobnej miski i kolejno dodawaj partiami do ubitych jajek. Masę mieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników.
- Blachę o wymiarach ok. 25 x 40 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej biszkoptowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 10-12 minut do suchego patyczka.
- Jeszcze gorący biszkopt przełóż na kawałek papieru do pieczenia (nie usuwaj papieru, na którym piekł się biszkopt) i zwiń roladę. Odstaw do przestudzenia na ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj krem.
- Po wystudzeniu zdejmij delikatnie obie warstwy papieru do pieczenia i odkrój dwa kawałki ciasta: jeden o długości ok. 6 cm i drugi 2-3 cm.
Krem cynamonowy
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i mascarpone. Kolejno dodaj miód oraz cynamon i zmiksuj na małych obrotach krótko ponownie.
- Roladę biszkoptową delikatnie rozwiń i posmaruj najpierw powidłami, a następnie przygotowanym kremem. Kolejno zwiń ją ponownie. Podobnie postąp z pozostawionymi małymi kawałkami rolady, zawijając je nieco ciaśniej, aby miały mniejszą średnicę. Rolady ułóż zawiniętą częścią do dołu i przygotuj ganache.
Ganache czekoladowy
- Śmietanę kremówkę umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia. Wrzuć drobno posiekaną czekoladę tak, aby została przykryta ona płynem i odstaw na 1-2 minuty, a następnie energicznie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
- Ganache nakładaj łyżką na przygotowaną roladę biszkoptową i za pomocą łyżki utwórz fakturę kory drzewa. Małe kawałki ciasta przyklej za pomocą czekolady do dużej rolady.
- Bûche de Noël na sam koniec udekoruj kawałkami rozmarynu, żurawiną oraz czekoladowymi grzybkami. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Przed podaniem posyp odrobiną cukru pudru.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square