Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i migdałów

Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i  migdałów

Przepis na to ciasto znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie. Zaciekawiła mnie masa z suszonych śliwek, moczonych w rumie, połączonych z migdałami i pistacjami. Do tego przyprawy korzenne, bez których piernik nie istnieje. Całość wyszła bardzo przyzwoicie. Dzięki nadzieniu ciasto nie było zbyt suche. Mimo moich obaw dobrze się kroiło i ładnie prezentowało. Trochę pozmieniałam  w przepisie pod siebie. Zwiększyłam ilość jajek do 3, bo przy jednej sztuce ciasto było strasznie gęste i nie chciało się rozprowadzić w blaszce. Zrezygnowałam też z lukru na rzecz polewy czekoladowej.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia Korzennego" u Ptasi i "Festiwalu Pierniczków" u Majanki.

Zdjęcie - Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i  migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (blaszka o wymiarach 24x24 cm):

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • łyżka przyprawy do piernika
  • szklanka miodu
  • 1,5 łyżki masła
  • jajko (dałam 3 jajka)

Nadzienie:

  • 50 dag suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich)
  • pół szklanki rumu/winiaku do namoczenia śliwek
  • 10 dag migdałów
  • 5 dag niesolonych pistacji
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżki przyprawy do piernika

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml kremówki
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • do dekoracji: skórka pomarańczowa, posiekane orzechy

Wykonanie:

Śliwki zalać rumem, posypać zmielonymi goździkami, wymieszać, przykryć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odsączyć je i posiekać. Dodać posiekane migdały, pistacje i przyprawę do piernika. Wymieszać i odstawić.

Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Dodać miód, stopione, letnie masło i jajka. Wymieszać wszystko mikserem na najniższych obrotach. Połowę ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Rozsmarować śliwkowe nadzienie i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Przygotować polewę: kremówkę i masło doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i wsypać, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę trzepaczką.

Gotowe, wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową, skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami. Smacznego :)

Zdjęcie - Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i  migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i  migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i  migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i  migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i  migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów