Piernik last minute

Zdjęcie - Piernik last minute - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 20 g kakao
  • 200 g cukru
  • 3 jajka 
  • 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 130 ml mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 280 g dżem wiśniowy 
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej

Przygotowanie:

W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy kakao oraz dwie łyżki dżemu wiśniowego. Mieszamy masę. Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Łączymy suche składniki z mokrymi. Dodajemy olej i mleko, a następnie całość dokładnie mieszamy. 

Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 40-50 minut lub do suchego patyczka. 

W garnku podgrzewamy dżem. Dodajemy do niego galaretkę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Studzimy. Gdy nadzienie zgęstnieje, kroimy wystudzone ciasto na kilka części i przekładamy je masą z dżemu.

 

Zdjęcie - Piernik last minute - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 6

Kategorie przepisów

Podobne przepisy