Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy

To chyba najprostszy piernik jaki robiłam. Nie potrzebujecie do niego nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką! Idealne ciasto dla zabieganych :). Jeśli lubicie, możecie śmiało przełożyć je powidłami śliwkowymi, polecam też użyć jakiejś fajnej posypki, żeby wyglądało pięknie i świątecznie! Smacznego!


Zdjęcie - Piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PIERNIK CZEKOLADOWY


Składniki :

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy do piernika

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

250 ml maślanki

200 g drobnego cukru

125 g oleju

2 duże jajka


Polewa :

50 g czekolady gorzkiej

50 g czekolady mlecznej

6 łyżek kremówki


Dodatkowo :

posypka (opcjonalnie)


Jak zrobić piernik czekoladowy :


Maślanka i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.


W misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i sól. W drugiej misce umieścić maślankę, cukier, olej i jajka, wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników. Dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Masę przelać do keksówki (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.


Przygotować polewę : obie czekolady posiekać nożem. Do małego garnuszka wlać kremówkę, podgrzać (powinna być gorąca, ale nie może się zagotować!), ściągnąć z palnika, wsypać czekoladę i energicznie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto. Jeśli używamy – posypujemy posypką.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów