Piernik czekoladowy

To chyba najprostszy piernik jaki robiłam. Nie potrzebujecie do niego nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką! Idealne ciasto dla zabieganych :). Jeśli lubicie możecie śmiało przełożyć je powidłami śliwkowymi, polecam też użyć jakiejś fajnej posypki, żeby wyglądało pięknie i świątecznie! Smacznego!

300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
250 ml maślanki
200 g drobnego cukru
125 g oleju
2 duże jajka
- Polewa :
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
6 łyżek kremówki
- Dodatkowo :
posypka (opcjonalnie)
- Maślanka i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i sól. W drugiej misce umieścić maślankę, cukier, olej i jajka, wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników. Dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Masę przelać do keksówki (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Przygotować polewę : obie czekolady posiekać nożem. Do małego garnuszka wlać kremówkę, podgrzać (powinna być gorąca, ale nie może się zagotować!), ściągnąć z palnika, wsypać czekoladę i energicznie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto. Jeśli używamy – posypujemy posypką.