Pieczony udziec jagnięcy z czosnkiem i rozmarynem
Lubię przygotowywać obiady, które praktycznie same się robią:-) Sprawdza się to zwłaszcza wtedy, gdy mam gości i ogromną presję uciekającego czasu, żeby ze wszystkim zdążyć;-)
Mięso można przygotować na 2 sposoby - piekąc je w bardzo niskiej temperaturze w długim czasie, lub w wyższej i w krótszym czasie.
Składniki:
- 1 udziec jagnięcy z kością - mój ważył 1,8 kg,
- 1 pęczek świeżego rozmarynu,
- 1 główka czosnku,
- sól, pieprz wg uznania,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy.
Przygotowanie:
Usunąć z mięsa tłuszcz , ponakłuwać udziec w kilkunastu miejscach. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć połowę gałązek rozmarynu i nieobranych ząbków czosnku. Mięso natrzeć olejem, solą i pieprzem. Włożyć do brytfanny. Na mięsie ułożyć resztę rozmarynu i czosnku. Przykryć pokrywką i zapiekać 3-4 h w temp. 180 stop. C, aż mięso będzie miękkie. Na 0,5 h przed zakończeniem pieczenia zdjąć pokrywę, żeby mięso się przyrumieniło.
Jeśli wybierzecie metodę wolniejszego pieczenia to nastawić piekarnik na 120 stop. C i piec około 7 do 9h (w zależności od wielkości mięsa). Po wyjęciu z piekarnika odłożyć mięso na deskę, aby odpoczęło, na około 10 minut.
Ja podałam udziec z musem jabłkowym (uprażone i zmiksowane owoce), można z sosem miętowym lub tylko polane sosem z pieczenia.