Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki
Prosty sposób na przyrządzenie smacznego łososia. Na wierzch ryby nakładam masło wymieszane z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny, zapiekam i gotowe. Po kilkunastu minutach wyciągam pyszną, pięknie pachnąca, aromatyczną rybę. Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i lekką surówką. Uwielbiam ten sposób przyrządzenia łososia, wypróbujcie przepis, może i Wam przypadnie do gustu. Polecam! :)
PRZEPIS NA PIECZONEGO ŁOSOSIA Z CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI
Składniki :
2 filety z łososia (po ok. 125 g sztuka)
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła sól
Jak przygotować pieczonego łososia z czosnkiem i natką pietruszki : Czosnek obrać i posiekać. W małym rondelku rozpuścić masło. Ściągnąć z palnika, dodać sok z cytryny oraz czosnek i natkę pietruszki, wymieszać. Łososia oprószyć solą z obu stron, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdego fileta równomiernie ułożyć czosnek z natką. Piec w temperaturze 190 stopni przez 13 minut (funkcja góra-dół).