Pieczone ziemniaki ze szpinakiem

Będąc małym dzieckiem, na widok szpinaku dostawałam dreszczy. Pamiętam ohydny szpinak w pewnej restauracji, gdzie byłam z całą rodziną. Szpinak był ugotowany, zmielony i tylko osolony. W życiu bym nie pomyślała, że upitraszę coś z zielonych listków szpinaku. A jednak:))))

Pieczone ziemniaki ze szpinakiem

8 ziemniaków

2 szklanki mrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

2 cebule

sól,pieprz

olej

śmietana 18%

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie. Cebulę z przeciśniętym czosnkiem przesmażyć na oleju. Dodać szpinak i dusić. Pod koniec duszenia doprawić pieprzem i solą.

Podgotowane ziemniaki pokroić w grube plastry. Wyłożyć na natłuszczoną blachę i zapiekać w piekarniku z jednej strony. Przełożyć plastry ziemniaka na drugą stronę i położyć wcześniej przyrządzony szpinak. Zapiec.

Po wyjęciu z piekarnika na każdą porcję nałożyć po pół łyżeczki kwaśnej śmietany.

Ziemniaczki w tym wykonaniu są odjazdowe.

 

i jeszcze jedno zdjęcie:

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy