Pieczone ziemniaki z cytrynowym tymiankiem
S k ł a d n i k i: (dla 4-5 osób)
- 1 kg ziemniaków - 3-4 ząbki czosnku - 3-4 łyżki oliwy - 1 garść cytrynowego tymianku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 łyżeczka soli (dodajemy przed lub po upieczeniu)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, mieszamy z oliwą, porwanym tymiankiem, pieprzem i solą (opcjonalnie). wykładamy na papier do pieczenia, dokładamy kilka pokrojonych ząbków czosnku, pieczemy 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. gdy ziemniaki się zrumienią mieszamy je tak, aby miały szansę upiec się równo z obu stron. wykładamy na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem.
- 1 kg ziemniaków - 3-4 ząbki czosnku - 3-4 łyżki oliwy - 1 garść cytrynowego tymianku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 łyżeczka soli (dodajemy przed lub po upieczeniu)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, mieszamy z oliwą, porwanym tymiankiem, pieprzem i solą (opcjonalnie). wykładamy na papier do pieczenia, dokładamy kilka pokrojonych ząbków czosnku, pieczemy 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. gdy ziemniaki się zrumienią mieszamy je tak, aby miały szansę upiec się równo z obu stron. wykładamy na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem.