Pieczone zielone szparagi z jajkiem i parmezanem
Sezon szparagowy choć trwa tak krótko, jest wyjątkowo intensywny i pełen smaku. To czas, kiedy najprostsze wydaje się najlepsze i najsmaczniejsze. Od kiedy pierwszy raz skosztowaliśmy szparagów staramy się sezon na nie wykorzystać do granic możliwości. Szparagi pojawiają się w wielu różnych daniach i kombinacjach, czasami niemal codziennie, ale obowiązkowo, jako pierwsze na naszym stole co roku lądują pieczone. Szybkie i nadzwyczaj proste danie, które przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Jak dla mnie to najlepszy sposób na przygotowanie tych warzyw – zachowują pełnię smaku, są jędrne i soczyście zielone. W połączeniu z jakiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem tworzą idealne, klasyczne połączenie. Dodatek parmezanu uzupełnia ten zgrany mariaż. Tą klasyczną propozycją warto nie tylko rozpocząć coroczny sezon na szparagi, ale też przygodę z tym wiosennym warzywem. Po niej przyjdzie czas na bardziej złożone, choć równie proste przepisy.
Zgodnie z nieśmiertelną zasadą, że im mniej skomplikowane danie serwujemy, tym lepszych składników powinniśmy użyć, do tego dania wykorzystajmy najlepszej oliwy, czy świeżo tłuczonego pieprzu. Jeśli potraktujemy to danie z należytym szacunkiem, będzie wyglądało i smakowało jak przysłowiowy milion dolarów. Dlatego też świetnie nadaje się na każdą okazję, także od święta i dla wyjątkowych gości. Efekt murowany i to przy minimalnym wysiłku.
Składniki:
(2-4 porcje)
- około 500g zielonych szparagów
- 2-3 łyżki oliwy dobrej jakości
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- jajko – po jednym na osobę
- oliwa lub masło do smażenia
- parmezan do podania – ilość wg uznania
Przygotowanie krok po kroku:
- Szparagi umyj, osusz i odłam zdrewniałe końcówki. Młode i bardzo świeże pędy nie muszą wymagać tego zabiegu.
- Szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą. Przemieszaj, aby całe pokryły się tłuszczem.
- Warzywa oprósz solą i pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 10-15 minut. W połowie czasu pieczenia lekko wstrząśnij naczyniem. Bardzo cienkie szparagi możesz piec krócej – aż lekko zmiękną.
- Rozgrzej patelnię. Dodaj tłuszcz (oliwę lub masło). Wbij delikatnie jajka i smaż na średnim ogniu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Jajka przełóż na szparagi lub bezpośrednio na talerze.
- Całość posyp wiórkami parmezanu.
- Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!