Pieczone udka kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym
Dni wolne dobiegły końca. Coraz mniej choinek mruga zza firanek przyciągając zaciekawione spojrzenia, ostatnie fajerwerki przebrzmiały i coraz więcej śniegu leży na chodnikach ku zgrozie zaspanych kierowców. Czas zakasać rękawy i posprzątać po tym długim, świątecznym lenistwie…
A jeśli organizacja czasu po takim długim odpoczynku idzie u Was tak jak u mnie, dzisiejszy przepis na pewno pomoże wstrzelić się z obiadem o odpowiedniej porze. Kurczak jak zawsze piecze się sam i robi to zupełnie szybko. Co więcej wychodzi mu to naprawdę smacznie. Tym razem postawiłam na nieco orientalne smaki. Czerwone curry i garam masala w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i kremowym mleczkiem kokosowym komponują się niezwykle dobrze, a całość nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale równie dobrze smakuje. Do tak przygotowanego mięsa proponuję ryż lub ziemniaki i sporą porcję zieleniny dla odświeżenia całości.
Jeśli dalekowschodnie smaki są Wam bliskie, lubicie bogactwo smaku tych kuchni, lekką ostrość i cenicie sobie prostotę w kuchni, ten przepis jest zdecydowanie dla Was.
Składniki:
(4-5 porcji)
- 1kg podudzi lub udek z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 200ml mleczka kokosowego
Przygotowanie krok po kroku:
- Mięso umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Pastę curry wymieszaj z sosem sojowym, oliwą i pozostałymi przyprawami. Powinna powstać półpłynna marynata do mięsa. Pokryj nią dokładnie mięso z każdej strony.
- Cebulę pokrój w piórka, czosnek lekko rozgnieć. Dodaj do mięsa. Przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wstaw zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie, zdejmij przykrycie i zalej kurczaka 200ml mleczka kokosowego.
- Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut bez przykrycia, aby mięso się zarumieniło, a sos zgęstniał.
- Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam te na bazie sałaty z lekkim winegretem.
Smacznego!