Pieczone pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym
Na blogu jest już przepis na pulpety w sosie pomidorowym, ale teraz zrobiłam wersję z piekarnika.
Oczywiście jeśli chcecie, możecie przygotować najpierw sos pomidorowy, wyłożyć go na dno naczynia, na nim ułożyć pulpety i zapiec całość od razu. Dla mnie taka wersja jak poniżej wydała się ciekawa.
Składniki na pieczone pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 op. mozzarelli w zalewie (kulka)
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- około 50 g tartego sera cheddar
- mielona papryka słodka i ostra
- granulowany czosnek
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
Sos:
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów pelati
- suszonego oregano
- suszona bazylia
- sól, pieprz, cukier
- oliwa do smażenia
Dodatkowo:
- 2-3 garście tartego sera cheddar
Jak zrobić pieczone pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym?
Mięso mielone łączymy z przyprawami oraz serami. Dokładnie wyrabiamy. Dłonie co jakiś czas moczymy w zimnej wodzie i takimi mokrymi formujemy okrągłe pulpeciki.
Rozkładamy je w żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dokładamy pomidory z puszki (ja wlewam jeszcze nieco wody (dosłownie 3-4 łyżki) do puszki, i potrząsając zbieram sos pomidory ze ścianek puszki i taką wodę też dodaję na patelnię). Dusimy na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną, tworząc gładki sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, około 1/2 – 1 łyżeczki cukru oraz suszoną bazylią i oregano.
Przygotowany sos wylewamy na pulpety. Wierzch posypujemy tartym serem. Temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni i zapiekamy dalej przez kolejne 10-15 minut.