Pieczone młode ziemniaki z łososiem i z surówką
Pieczone młode ziemniaki
Składniki:
• 1 kg młodych ziemniaków
• 60 ml oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 30 g sera żółtego (może być też kozi ser)
• 3-4 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Młode ziemniaki nie wymagają obierania – wystarczy je umyć i podzielić na ćwiartki. Olej Oliwier połączyć z przyprawami, startym serem i posiekaną natką pietruszki. Wymieszać składniki.
Przygotowaną zalewą polać ziemniaki w naczyniu do zapiekania. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 1,5 godziny.
Smażony łosoś
Składniki:
• 3-4 filety z łososia
• sól
• pieprz
• suszony czosnek
• 40 ml sosu sojowego
• 5-6 łyżek oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier do smażenia
Przygotowanie:
Na 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków – przyprawić filety z łososia. Smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju Oliwier.
Po 3-4 minutach smażenia polać filety z łososia sosem sojowym.
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
• 1/2 kapusty pekińskiej
• 50-60 ml oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier
• 2-3 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• 1/4 łyżeczki soli
• 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kapustę pekińską drobno poszatkować i polać sosem, przygotowanym z oleju Oliwier, soku z cytryny, syropu z agawy (może być miód) i przypraw.
Czas przygotowania: 1,5 h
Liczba porcji: 4