Pieczone jesienne warzywa z sosem musztardowym
Bardzo prosty sposób na pocieszające jedzenie, przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut, a fakt posiadania miski pełnej jesiennych, słodkich warzyw z prostym sosem musztardowym, daje poczucie swoistego bezpieczeństwa. Jesień to doskonały czas na proste dania z wykorzystaniem samych warzyw, ich smak jest na tyle bogaty, że nie wymagają specjalnej oprawy. Na Waszej blaszce może znaleźć się praktycznie wszystko, dowolne warzywa korzeniowe, pamiętajcie jednak żeby dobierać je tak aby ich czas pieczenia był podobny, inaczej kiedy część warzyw będzie jeszcze twarda inne w tym czasie zaczną się rozpadać. Dobrze sprawdzają się wszystkie odmiany ziemniaków, dynia, marchew, pietruszka, buraki, rzepa, pasternak, koper włoski.
Składniki
Czas przygotowania: 10 min + 40 min pieczenie
2 sporej wielkości słodkie ziemniaki
4-5 mniejsze buraki
2 czerwone cebule
kilka ząbków czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki ostrej musztardy Dijon
sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Piernik nagrzewamy do 200 stopni
2. Szeroką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
3. Słodkie ziemniaki i buraki obieramy, ziemniaki kroimy w dowolny kształt, buraki w ćwiartki
4. Cebule obieramy, kroimy w pióra
5. Wszystkie warzywa rozsypujemy na przygotowanej blaszce, skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem i solą, dokładamy kilka ząbków czosnku, w łupinkach, i gałązki rozmarynu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min, buraki dochodzą najdłużej, ja posypuję jeszcze warzywa obrobią cukru, który w trakcie pieczenia karmelizuje się na warzywach
6. Sos musztardowy - mieszamy śmietanę z musztardą, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, odrobiną cukru
7. Warzywa podajemy na ciepło z sosem musztardowym
Świetne jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.