Pieczone figi z kozim serem, rozmarynem i miodem
Figi sprawiają mi jesienią wiele radości. Świetnie pasują do mięsa, idealnie komponują się z sałatką i deserami, a ja lubię je najbardziej w formie tej szybkiej przekąski. Te cztery składniki są jakby dla siebie stworzone, a przygotowanie zajmuje tylko 10 minut! Uwielbiam te owoce od samego momentu krojenia. Ta fioletowo-zielona skórka i ten piękny, różowy miąższ- sztuka w czystej formie, wymalowana przez samą naturę. Mam nadzieję, że szybko nie znikną ze sklepowych półek.
Pieczone figi z kozim serem, rozmarynem i miodem (4 porcje) - 4 figi - ok. 50g kremowego koziego sera - 4 gałązki rozmarynu - ok. 2 łyżki miodu
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z funkcją grillowania z góry. Przekrój figi z góry na ćwiartki, nie przecinając do końca. Rozszerz owoce i umieść w nich kulkę koziego sera. W ser wbij gałązkę rozmarynu i polej całość miodem. Wyłóż figi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na najwyższą półkę i piecz ok. 5 minut.
Śliwka