Pieczone faworki z żurawiną
U mnie pełną parą !
W tym roku postawiłam na faworki. Oczywiście w zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy.
Chrust z piekarnika to smak mojego dzieciństwa.
Taki kruchy i lekko słodki posypany cukrem pudrem…
Zrobiłam mały eksperyment i do ciasta na faworki dodałam posiekaną suszoną żurawinę, która nadała nowego charakteru klasycznym wypiekom.
Czytając przepis wiem, że większość z was „bije” ciasto wałkiem, żeby podczas pieczenia nie pojawiły się pęcherzyki. Ja pominęłam ten etap i o dziwo ani jeden chrust nie popękał.
Gorąco polecam !
PS: chyba nie doczeka czwartku, bo już połowa zjedzona !
Jeśli wolicie pączki, koniecznie zobaczcie przepis na:
Składniki:
500 g mąki pszenne tortowej
1-2 łyżki cukru pudru *
5 żółtek
200 ml śmietany 18 % bez laktozy Mlekovita
2 łyżki jogurtu bez laktozy Mlekovita
1 duża łyżka masła bez laktozy
1 łyżka spirytusu
2 łyżki posiekanej żurawiny
* W zależności o tego jak słodkie ciasto chcemy i czy będziemy posypywać cukrem pudrem. Można użyć zamiast cukru np. zmielony ksylitol.
** Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, jogurt i przestudzone roztopione masło. Wyrabiamy ręką. Na końcu wlewamy łyżkę spirytusu. Wyrabiamy ponownie (ja najpierw zagniotłam ręcznie, a potem jeszcze chwilę w Thermomixie). Pod koniec dodałam posiekaną drobno suszoną żurawinę.
2. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy wałkujemy na cienki prostokąt. Tniemy za pomocą noża lub radełka na mniejsze paski. Na środku nacinamy i przeplatamy jeden koniec.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Chrust układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 10-12 min do zarumienienia. Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Odpowiedzi na pytania:
Co zrobić, żeby faworki były miękkie ? Wystarczy zamknąć je szczelnie w pojemniku.
Czy można dodać zwykły nabiał ? Tak oczywiście, jeśli jest tolerowany.