Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico

Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico

Nawet nie zauważyłam kiedy minęła połowa listopada. To dzisiejszego ranka ocknęłam się pociągając potężnie nosem… No tak… to już ten moment. Lada chwila mikołajki, po nich święta, nowy rok i znów wszystko zacznie się od nowa powoli nabierając tempa, by po koniec gnać prędzej, niż nadąża się zapamiętywać szczegóły.

Już teraz warto zacząć zbierać pomysły i przepisy, by nie dać zaskoczyć się grudniowi. Pieczona radicchio to właśnie jeden z tych pomysłów. Smakuje wyśmienicie, wygląda iście zimowo i świątecznie, a przygotowuje się ją w zaledwie 20 minut. Polecam jako niebanalny dodatek do pieczonych mięs lub deski serów.

… już tylko choinki brakuje…

Zdjęcie - Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kup książkę kulinarną "Zapach świąt"

Składniki: (4-6 porcji)

  • 1 duża główka sałaty radicchio lub 4 mniejsze
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały granat
  • 50ml oliwy
  • 30ml octu balsamicznego dobrej jakości
  • 30ml płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • po gałązce rozmarynu i tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Cebulę pokrój w ósemki i podziel na cząstki.
  • Radicchio pokrój na cząstki (u mnie 16-tki) w taki sposób, by pozostały połączone. Ułóż na blasze, rozsyp cząstki cebuli
  • Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Przemieszaj delikatnie.
  • Piecz około 15-20 minut aż sałata zarumieni się i zmięknie.
  • Jeszcze gorącą radicchio przełóż na półmisek razem z cebulą. Polej miodem i balsamico.
  • Posyp ziarnami granata. Podawaj do serów lub pieczonego mięsa.

Smacznego!

Zdjęcie - Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów