Pieczona pierś z gęsi z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami

Zdjęcie - Pieczona pierś z gęsi z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś z gęsi z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś z gęsi z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś z gęsi z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś z gęsi z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ok. 1-kg pierś z gęsi bez kości
  • 250 g kwaskowych jabłek
  • 250 ml białego wina
  • 200 g cebuli
  • 50 ml Oliwiera z oliwą z oliwek
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Mięso nacieramy estragonem, solą i pieprzem. Dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku i zalewamy winem. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny do zamarynowania..

Zamarynowane mięso osuszamy i obwiązujemy nicią w taki sposób, by zamknąć mięso pod skórą.

W naczyniu żaroodpornym układamy cząstki cebuli (ok. 150 g) i obok przygotowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy 1 godzinę i 20 minut, od czasu do czasu podlewając mięso wytopionym tłuszczem z dna naczynia.

Kapustę szatkujemy i przesmażamy z pozostałą cebulą na oleju. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, oprószamy solą i pieprzem. Podlewamy lekko wodą. Dusimy około 20 minut.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do prawie już miękkiej kapusty i dalej dusimy. Miękką kapustę doprawiamy do smaku.

Przed podaniem mięso kroimy w plastry i podajemy z kapustą.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy