Pieczona owsianka z wiśniami i ziarnami słonecznika
Pieczona owsianka krąży po sieci już od jakiegoś czasu. Ten intrygujący przepis zachwyci wszystkich amatorów dań opartych na płatkach owsianych i nie zamierza odpuścić, co bardzo mnie cieszy. Zasługuje na szczególne uznanie choćby z tego powodu, że łatwo zabrać taką owsiankę w lunchboxie do pracy lub szkoły.
Pieczona owsianka to także dobry pomysł na przemycenie owoców i ziaren do diety naszych pociech, które nie zawsze chętnie sięgają po takie przekąski. Wykorzystajmy chrupiące orzechy lub pestki. W połączeniu z pozostałymi składnikami smacznie się skomponują, jednocześnie wzbogacając smak finalnego wypieku. Taki zdrowy batonik to z pewnością znacznie lepsze rozwiązanie niż słodki ulepek wprost ze sklepu.
Owsianka w tej odsłonie oprócz walorów smakowych i zdrowotnych ma też jeszcze inne zalety. Spośród nich najważniejsze to fakt, iż można upiec ją dzień, a nawet dwa wcześniej. Rano już tylko wystarczy zamknąć w pudełku i zajadać po kawałku w ramach słodkiego śniadania lub podwieczorku. Jest to też idealny sposób na zużycie zalegających owoców. Już niewielka ilość wystarczy, by pieczona owsianka nabrała ciekawego smaku. Dzisiaj wiśnie, jutro jabłka, a może śliwki – kto wie, co znajdzie się w kuchennym koszyku. W sezonie letnim będą to jagody, a zimą banany lub mango. Sprawdzą się także mrożone owoce. Ja na przykład użyłam mrożonych wiśni, które ostatnio znalazłam na dnie zamrażalnika. Sprawdziły się idealnie. Ich kwaśny smak świetnie zrównoważył lekko słodkie płatki i przyrumienione ziarna słonecznika.
Pieczona owsianka z wiśniami Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 40 mins Czas Całkowity 50 mins
Pieczona owsianka w wersji kakaowej, z wiśniami i ziarnami słonecznika to prosty i zdrowy sposób na śniadanie lub podwieczorek.
Rodzaj Dania: Śniadanie Kuchnia: Fit Keyword: owsianka
Ilość Porcji: 4 porcje
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 50 g ziaren słonecznika łuskanego, nieprażonego
- 200 g wiśni świeżych lub mrożonych, bez pestek
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 80 ml śmietany kremówki
- 40 ml miodu lub 2 łyżki cukru
- 20 g kakao
Przygotowanie krok po kroku
-
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
-
Mleko wymieszaj ze śmietanką. Dodaj miód i jajka. rozmąć dokładnie.
-
Płatki owsiane wymieszaj z kakao i słonecznikiem. Zalej mlekiem z jajkami i dokładnie wymieszaj.
-
Całość przełóż do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego o wymiarach około 15x20cm
-
Owsiankę posyp wiśniami i wstaw do piekarnika.
-
Piecz około 30-40 minut lub do momentu aż owsianka się zapiecze.
-
Wystudź, a następnie pokrój na kawałki.
Zobacz inne przepisy na śniadania Pieczona owsianka z wiśniami i ziarnami słonecznikaScones pszenno-kukurydziane (wytrawne)Racuchy na maślance – puszyste i pyszneCzekoladowa granola z chiaSerowa strata ze szpinakiem i pomidorami – świetna na śniadanie z kawą VerandaSos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stółSałatka jajeczna z soczewicą i marynowaną jalapenoChrupiące gofry – najlepszy przepisLabneh – domowy ser jogurtowy w oliwiePaluchy drożdżowe z twarogiem i czekoladą