Pieczona kaczka z kalafiorem w sosie pomidorowym
składniki:
2 piersi z kaczki
sól
pieprz
1 mały kalafior
1/2 l przecieru pomidorowego(własnej roboty)
1 cebula
czosnek
bazylia
tymianek
sól
cukier
oliwa
Piersi kaczki ponacinać, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawić do lodówki.
Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oliwie. Wlać przecier pomidorowy i zredukować nadmiar płynu. Dodać poszatkowaną bazylię, tymianek i 3 ząbki czosnku, chwilę poddusić. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu i cukru.
Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie.
Piersi kaczki wrzucić na rozgrzaną oliwę, grillować z dwóch stron a następnie podlać odrobiną wina i lekko poddusić. Upieczone piersi pokroić w paski, położyć na talerzu.
W tej wersji do kaczusi podałam kalafiora polanego sosem pomidorowym.