Pieczeń wieprzowa z kminkiem
Tradycyjna pieczeń wieprzowa zawsze smakuje i nigdy nie wychodzi z mody. Co prawda dietetycy biją na alarm apalując o zmianę jedzeniowych przyzwyczajeń, nie należy jednak zapominać, że mięso jest jednak głównym źródłem białka budującego nasz organizm, a jego niedobór szkodzi zdrowiu tak samo jak jego nadmiar.
Karczek poprzerastany tłuszczem idealnie nadaje się na pieczeń. Na soczystą pieczeń potrzebny jest duży kawał mięsa - około 1,5 kg ponieważ podczas pieczenia mięso ani tak mocno się skurczy. Ważne jest również obsmażenie mięsa na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, by na powierzchni utworzyć otoczkę ze ściętego białka.
Zapraszam na soczystą pieczeń z cebulą, z dodatkiem aromatycznego kminku i majeranku. Mięso jest mięciutkie, dosłownie rozpływa się w ustach, posmakuje każdemu.
Składniki:
1,5 kg karczku bez kości
1,5 łyżeczki roztartego w moździerzu kminku
1 łyżeczka majeranku
2 duże cebule
1 łyżka smalcu
1 szklanka bulionu
sól, pieprz
Wykonanie:
- umyte, osuszone mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć solą, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Obsmażyć na silnie rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron
- przełożyć do rondla, posypać drobno pokrojoną cebulą, wlać bnulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C. Piec 100 minut, kilkakrotnie w czasie pieczenia skrapiać sosem. Upieczone mięso odłożyć, by odpoczęło. W miedzyczasie zlać sos spod pieczeni i zblendować
- pokrojone plastry mięsa polać sosem z pieczeni
- podawać z pyzami, kopytkami lub kaszą. Super smakują z zasmażaną kapustą i buraczkami
źródło: Prawdziwa kuchnia polska - H. Szymanderska