Pieczeń rzymska (klops)

Pieczeń rzymska (klops)

Pieczeń rzymska to trochę inny sposób na kotlety mielone, jeśli trochę nam się już przejadły. Podobno jest to dość popularna potrawa, ale w moim domu rodzinnym nigdy się tego nie robiło, tak więc dla mnie był to zupełnie pierwszy raz i mogę już stwierdzić, że na pewno nie był to raz ostatni. Roboty jest z tym trochę mniej niż z normalnymi mielonymi, a i mięso smakowało mi bardziej, bo było bardziej soczyste. Warto spróbować :)

Składniki:

1 kg mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej, ale może też być mieszane wołowo-wieprzowe)

1 surowe jajko

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1,5 czerstwej bułki

2 łyżki musztardy

sól, pieprz

ewentualnie majeranek

3 jajka gotowane na twardo

ewentualnie ketchup do posmarowania na wierzchu

tłuszcz do wysmarowania foremki

Mięso przygotuj tak, jak na normalne mielone. Ja zazwyczaj mielę razem z mięsem surową cebulę i czosnek. Bułkę namaczam w wodzie, a potem dobrze odciskam i wyrabiam razem z mięsem, jajkiem i przyprawami.

Foremkę wysmaruj tłuszczem, ułóż warstwę mięsa na dnie. Na mięsie ułóż obrane gotowane jajka i nałóż resztę mięsa, dobrze ugnieć, wierzch możesz posmarować ketchupem. Foremkę wstaw do pieca nagrzanego na 190 stopni i piecz przez około 60-80 minut. Polecam skorzystanie ze szklanej foremki, wtedy dobrze widać, czy pieczeń jest już gotowa.

Po wyjęciu z pieca, odstaw foremkę na około 10 minut, zanim pokroisz pieczeń. Gotową pieczeń podawaj w plastrach. Można podawać ją z dodatkiem różnych sosów, ziemniaków lub frytek.

Zdjęcie - Pieczeń rzymska (klops)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów