Pieczeń jajeczno-pieczarkowa z ryżem w sosie koperkowym
Szukasz pomysłu na wege obiad? Proponuję smaczną pieczeń jajeczno-pieczarkową z ryżem i sosem koperkowym. W towarzystwie tartych buraczków z cebulą smakuje po prostu obłędnie.
Taka pieczeń to coś w sam raz dla fanów pieczarkowych smaków. Jeśli chcesz, możesz sos koperkowy podmienić właśnie na sos pieczarkowy, wówczas będzie to już prawdziwe pieczarkowe szaleństwo.
Uwaga! Pamiętaj, aby nie gotować wszystkich jajek. Dwa będą potrzebne na surowo 😉
Pieczeń jajeczno-pieczarkowa z ryżem:
- 3/4 szkl. ryżu
- 10 jajek
- 500 g pieczarek (u mnie brązowe)
- 1 cebula
- kilka łyżek bułki tartej
- mielona papryka
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sos koperkowy:
- 1 łyżka masła
- 1 kopiasta łyżka mąki
- 1 i 1/4 szkl. bulionu warzywnego
- 3/4 szkl. śmietanki 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- pęczek koperku
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
8 jajek gotujemy na twardo. Po przestudzeni obieramy je i drobno siekamy/kroimy w kostkę/trzemy na dużych oczkach tarki.
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki trzemy na dużych oczkach tarki. Smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy lub masła. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką.
W dużej misce łączymy ze sobą ugotowany ryż, jajka (surowe i ugotowane) oraz podsmażone z cebulą pieczarki. Doprawiamy jeszcze szczyptą kurkumy, mielonej papryki oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy do masy kilka łyżek bułki tartej (u mnie około 3).
Mieszankę ryżową umieszczamy w podłużnej formie tzw keksówce (można wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut.
W rondelku, na małym ogniu, roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy, mieszając przez 1-2 minuty. Wlewamy bulion oraz śmietankę. Moc palnika zwiększamy i stale mieszając gotujemy aż do zgęstnienia. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym