PIECZARKI ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM
Inspiracją do zrobienia tych pieczarek był przepis z familycircle.com. Przepis dość długo "dojrzewał" do przetestowania - jakoś nigdy nie było okazji. Lecz kiedy na ostatnich zakupach zobaczyłam na półce sklepowej wielkie pieczarki, wiedziałam, że wylądują w naszym piekarniku nadziane masą szpinakową. Przepis nieco zmodyfikowany - efekt był naprawdę cudny.
Pieczarki zapiekane ze szpinakiem - foto - Laura
SKŁADNIKI:
proporcje są na większą ilość osób - imprezowe
Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, doprawić solą (nie należy przesadzać z solą, gdyż do masy będzie dodana słona feta). Smażyć chwilę, tak aby odparować nadmiar wody. Lekko przestudzić dodać rozdrobnioną fetę.
Blaszkę posmarować oliwą, ułożyć pieczarki. Masą szpinakową napełnić kapelusze pieczarek.
Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie na wierzch pieczarek wyłożyć ser żółty i zapiekać jeszcze kilka minut (w tym ostatnim etapie można włączyć termoobieg).
Pieczarki zapiekane ze szpinakiem - foto - Laura
SKŁADNIKI:
proporcje są na większą ilość osób - imprezowe
- 1 - 1 1/2 kg pieczarek (najlepiej tej samej wielkości)
- ok. kilograma mrożonego szpinaku w liściach
- opakowanie sera feta (lub podobnego typu)
- 4-6 ząbków czosnku
- oliwa
- sól
- żółty ser do zapieczenie (opcjonalnie)
Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, doprawić solą (nie należy przesadzać z solą, gdyż do masy będzie dodana słona feta). Smażyć chwilę, tak aby odparować nadmiar wody. Lekko przestudzić dodać rozdrobnioną fetę.
Blaszkę posmarować oliwą, ułożyć pieczarki. Masą szpinakową napełnić kapelusze pieczarek.
Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie na wierzch pieczarek wyłożyć ser żółty i zapiekać jeszcze kilka minut (w tym ostatnim etapie można włączyć termoobieg).