Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną
Potrzebowałam niedawno ciekawego pomysłu na przystawkę więc zaczęłam wertować książki, które posiadam. Nie zajęło mi to zbyt dużo czasu ponieważ sięgnęłam po swój ostatni nabytek i prawie natychmiast znalazłam te pieczarki. A że kasza jaglana w ostatnim czasię często u mnie gości zbyt długo się nie zastanawiałam. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną wydają się być pracochłonne ale to tylko złudzenie. Natomiast efekt zarówno wizualny jak i smakowy robi wrażenie. Bardzo polecam:)
Inspiracja: Małgorzata Kalemba-Dróżdż: Pyszne chwasty
Składniki:
- 10 pieczarek
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 1/2 czerwonej papryki
- posiekana natka pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Kaszę jaglaną ugotować. Pieczarki obrać, nóżki odciąć i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pokrojone nóżki pieczarek i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną akszę oraz natkę pietruszki. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na każdy kapelusz nakładać farsz i układać na wysmarowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 10 min. Podawać na gorąco.
Smacznego:)